13 Feb | Hoe maak je een Bullet Journal?

Word je gek van al die rondzwervende notitieblaadjes, of zelfs op bierviltjes neergekrabbelde ideetjes? Ryder Carroll bedacht als oplossing bullet journaling. Een methode om al je ideeen en hersenspinsels geordend(!) bijeen te houden in je eigen 'bullet journal': een soort agenda, notitieboekje en to-do-list in één! 

Rappid logging

Lijstjes, notities, post-it notes... Door een bullet journal bij te houden heb je deze notities op papier voortaan bij elkaar. Het idee is gebaseerd op 'rappid logging', oftewel het snel vastleggen van zaken. Door te loggen verzamel je snel alle data die je gedurende de dag probeert te verwerken en om deze data snel en effectief te filteren: wat belangrijk is schrijf je op, wat minder belangrijk is laat je achterwege. Zo ben je effectief bezig en bespaar je tijd die je anders aan minder belangrijke zaken had besteed. 

Bullets

Om het bovengenoemde loggen efficient en overzichtelijk te houden, kun je gebruik maken van bullets. Door met drie soorten bullets te werken, die elk hun eigen betekenis hebben, bespaar je tijd en moeite om dingen volledig uit te schrijven. Zo zijn er drie verschillende bullets voor taken (❏), notities (•) en afspraken en gebeurtenissen (○). De notities en taken streep je af wanneer ze voltooid zijn en zo zie je in één oogopslag wat je nog moet doen en wat notities waren. 

Bestaat één onderdeel uit meerdere taken of notities, dan kun je deze groeperen door in te springen: je hebt bijvoorbeeld een dinertje ingepland, en daaronder schrijf je - een stukje meer naar rechts - de boodschappen die je nog moet doen, wat je nog wil voorbereiden, etcetera.

Inhoudsopgave

Omdat je op een gegeven moment natuurlijk een flink aantal pagina's hebt en je het overzicht dan alsnog dreigt te verliezen, laat je in het begin van je boekje enkele pagina's leeg die je zult gebruiken als inhoudsopgave. Wanneer je een nieuwe pagina hebt aangemaakt, noteer je het onderwerp van die pagina (of deel van de pagina) in je inhoudopgave en noteer je daarachter de paginanummer(s) die je aan de pagina's hebt gegeven. 

Dit is de bullet journal in het kort, maar je kunt je eigen bullet journal nog handiger maken, met bijvoorbeeld maandoverzichten. Meer info over Bullet Journaling vind je op de website van Ryder, maar dit filmpje geeft een snelle en duidelijke uitleg:

Geschikte boekjes voor Bullet Journalling

Allereerst dient jouw boek natuurlijk lijntjes te hebben. Of ruitjes, als je dat makkelijker vindt voor het inspringen voor sub-bullets. Voor het maken van de maandoverzichten is het handig als jouw journal 31 lijntjes of meer heeft (voor het kopje en de 30-31 dagen van de maand), maar wil je liever een handzamer formaat, dan kun je de dagen natuurlijk ook over twee kolommen verdelen.

Handige boekjes die zich prima lenen voor bullet journaling zijn de Le+Zippe en Storage.it navulbare A5-schriftjes: deze hebben 33 lijntjes per pagina en een zip-lock kaft waar je losse papiertjes in kunt bewaren.

De Coco Hellein limited editions op A5-formaat hebben 31 lijntjes, maar bevatten ook pagina's met een stippeltjesraster (handig voor inspringen) en lege pagina's voor bijvoorbeeld schetsen. 

Ook de A5-formaat DAYS ringband notebooks van Mark's zijn fijn: deze pagina's bevatten 30 lijntjes, en bovenaan kun je de datum van die dag invullen. Door de ringband kun je het boekje makkelijk helemaal openlegen of zelfs omslaan, waardoor je er makkelijk in de hand in kan schrijven. 

Schrijf je graag met fine-liner, dan zijn de boekjes van Peter Pauper Press een aanrader. Niet 31+ lijntjes hoog, dus maandoverzichten moet je over twee kolommen verdelen, maar dan heb je wel geweldig luxe papier waarop inkt van je fineliner op vulpen niet 'bloedt'. 

Je ziet de geschikte boekjes hieronder staan, onder Gerelateerde Producten: